úterý 13. ledna 2015

Pozitivní myšlení a já

Jedna z věcí, ve které věřím, je pozitivní myšlení a také to, že způsob, jakým přemýšlíme, může ovlivnit naše životy více než si někteří lidé připouštějí. Vždycky mě fascinoval fakt, že ještě je toho spousta, co nevíme o tom, jak všechny ty myšlenkové procesy v nás fungují, že lidé používají jen část mozku a čeho by byli schopní, kdyby tomu bylo jinak.

Ti, co jste četli můj předchozí blog, víte, že mi nějakou dobu trvalo než jsem našla host rodinu v USA, která by mi sedla a s kterou bych měla match. Byly to 4 dlouhé měsíce čekání se šíleným Holandskem mezitím. Už jsem začínala pochybovat, že se vůbec dočkám a někam odjedu a zoufalé časy vyžadovaly zoufalé činy. I když teď mi to zoufalé vůbec nepřijde.

Než jsem odjela do Holandska (podzim 2012), sešla jsem se s jednou slečnou v Praze. Zrovna se chystala do USA jako au pair. Potřebovala se dostat do určité lokality z osobních důvodů a dalo by se říct, že by taky zkusila všechno pro to, aby to vyšlo. Řekla mi o knížce o pozitivním myšlení, na kterou narazila.
Jelikož neměla co ztratit tak se rozhodla řídit tím, o čem četla - myslet pozitivně. Vyšlo jí to, sama nevěděla, jestli to byla náhoda nebo něco na tom bylo. Já jsem tohle vypustila úplně z hlavy. Měla jsem jiné starosti v Holandsku. Ale po návratu do ČR po 2 měsících, kdy všechno vypadalo dost bledě, jsem si na ni a na tu knížku vzpomněla a nedalo mi to. Neměla jsem co ztratit. Tak proč to nezkusit, když jí to možná pomohlo?

Nejrychleji dostupné bylo filmové zpracování. Musím uznat, že způsob, jakým je ten dokument natočen, může na někoho působit poněkud sektářsky. Člověk si ale musí umět z toho vytáhnout to důležité a základní. Samozřejmě, že pokud budete myslet pozitivně, tak to neznamená, že se vám už nikdy nestane nic nemilého. Ani že jen díky nějaké myšlence se vám něco povede bez toho, aby vy jste vůbec hnuli prstem. Tak to nefunguje.
Jeden film - dokument nemůže shrnout celou podstatu pozitivního myšlení, ale může vám ukázat jeho základ. A je na vás, jestli tomu dáte šanci nebo ne.

Někdo si řekne, že to zkusí a pak po týdnu si říká, že to je blbost, že to nefunguje.. Ale na rovinu tohle mi připomíná někoho, kdo si řekne, že bude cvičit a jíst zdravěji a po týdnu skončí s tím, že to je zbytečné, protože na sobě nevidí žádný rozdíl. Stejně jako udržování kondice - i pozitivní myšlení je životní styl a ne ,,dieta" na měsíc.
Málokdy se něco změní za krátkou dobu a už vůbec ne přes noc. Nezačnete něčemu věřit jen tak. Je to proces. Nicméně někde začít musíte. Proto jsem si já každý večer před spaním, kdy jsem měla v hlavě milion různých myšlenek a už nevěděla co jiného dělat, říkala (a ano, bylo to pro mě divné): ,,I WILL go to San Francisco. I WILL find a nice family in San Francisco. I AM MOVING to San Francisco." Přesvědčovala jsem sama sebe, že San Francisco je to, co si zasloužím, hlavně po tom crazy Holandsku. (Proč SF? V Amsterdamu jsem narazila na američanku, která mi na mou otázku ohledně USA odpověděla tak, že the right american experience budu mít buď v New Yorku a nebo právě San Franciscu. SF mě lákalo víc.)

Už si nepamatuji přesně, jak dlouho to trvalo, ale byla to otázka několika dnů, kdy jsem se podívala na email a tam jsem měla zprávu od agentury, že o mě má zájem rodina ze SF a byli pro mě perfektní.  Jasně, že to s pozitivním myšlením nemuselo mít co dělat, ozývalo se mi více rodin z různých lokalit. Pak ale to vyšlo zrovna s nimi, sedli jsme si a měli jsme match. Za měsíc jsem si šla pro vízum na ambasádu v Praze a při čekání ve Starbucks v rádiu začali hrát písničku San Francisco od Scotta McKenzieho. Tehdy mi něco říkalo, že mě čekají nejlepší měsíce mého života. Ale nikomu jsem nic neříkala, byla to přeci všechno určitě náhoda.

Neexistuje univerzální recept na štěstí, ale proč si život nezpříjemnit alespoň pozitivními myšlenkami. Koneckonců člověk nemá co ztratit.

Tady je odkaz na ten dokument, pokud by to někoho zajímalo. Stejně jako jeden film, ani jeden článek nemůže shrnout všechno, ale někde jsem začít musela:
http://www.csfd.cz/film/229950-tajemstvi/
(Dokument Australanky Rhondy Byrne shrnuje všechny teorie posledních sedmdesáti let v oblasti osobního rozvoje a pozitivního myšlení. Celý je založen na zkušenostech účinkujících psychologů a "učitelů úspěchu", kteří se osobně před natáčením neznali a každý z nich působil samostatně. Valná většina také o tomto žhavém tématu, který mimochodem odstartoval v polovině minulého století americký průkopník osobního rozvoje Earl Nightingale, napsali vlastní knížky, z nichž mnohé vyšly i v češtině. Za zmínku stojí také to, že o čem se zde hovoří, nyní podporuje i část vědců. Kvantoví fyzikové tvrdí, že velkému třesku, který stvořil vesmír a všemu ostatnímu, co se na světě děje, pravděpodobně předcházely myšlenky.)

P.S. Chci poprosit ty, kterým tyhle věci přijdou jako nesmysl, aby jednoduše přeskočili články v sekci positive thinking. Nikomu nic nenutím a už vůbec netvrdím, že jen tohle je ten správný způsob myšlení :). Každý člověk by si měl najít to, co nejvíce vyhovuje jemu tak, aby byl šťastný a spokojený.



2 komentáře: