sobota 4. července 2015

První týdny v Anglii

Zdravím z deštivo slunečného anglického prostředí. Myslela jsem, že první článek odsud budu psát dříve. Počítala jsem s tím, že budeme mít v baráku wifi, ale momentálně nikdo neví, jestli vůbec bude takže mi nezbývá nic jiného než vzít noťas a jít do kavárny nebo hospody, abych mohla na noťas na internet aspoň jednou týdně.

Pořídila jsem si anglickou simku s internetem do mobilu, ale na dlouhé články se to používat nedá. Utíkají mi ještě k tomu všechny seriály, tak jsem zvědavá, kdy to doženu :D.

Bydlím v menším městě v odlehlejší části, takže do práce i na nákup to mám cca 45 minut chůze. Alespoň z toho sezení v office tolik nenakynu :D. Městečko je krásné, je tu hodně zeleně, luk, pastvin atd. Až bude hezky a půjdu na procházku tak udělám fotky. Zatím jsem neměla moc čas a šanci fotit. 

V domě bydlím s dalšími 9 lidmi. Jsme po 2 v pokojích a kluci jsou chudáci teda namačkaní v jednom pokoji 4, ale hádám, že na to léto je to ok. Máme jednu koupelnu se záchodem uvnitř, což je při tolika lidech nevýhoda, ale zatím to vždycky nějak fungovalo :D. To samé s kuchyní - už máme naštěstí druhou ledničku, tak se to dá. Jediný problém je s nádobím. Někteří lidi si ho po sobě třeba zapomenou umýt, takže člověk přijde domů z práce po celém dni, chce si udělat večeři a aby teprv začal mýt hrnce po ostatních, aby vůbec měl v čem vařit. Takže já a pár dalších lidí pak zjišťujeme čí to je.. 

Krom toho jsme se tady sešli celkem super parta. Fakt jsem ráda. Každý večer sedíme a kecáme a je sranda. Už jsme tady měli i party, kdy přišlo pár dalších lidí a v tom našem mini obývačku s jídelním stolem nás sedělo 14 dohromady :D. Konečně jsem zkusila tady tolik oblíbený Cider - well nebylo to špatné na to, že pivo ani víno tolik běžně nepiju. 

Všichni pracujeme pro stejnou společnost. Ostatní prodávají zmrzku, já jsem jediná v office, takže mám jinak volno než ostatní, což je občas super, protože tady mám klídek, ale pak se večer nemůžu dočkat až už někdo přijde domů, protože se tady hrozně sama nudím - ještě k tomu bez internetu.

Práce v office - výborná zkušenost. Jsem ráda, že jsem do toho šla, protože se mi to bude hodit si myslím i k tomu oboru, co budu od podzimu studovat. Je to někdy náročné, nezastavím se celý den, ale na druhou stranu musím říct, že mi to zase tolik nevadí, protože mě ta práce hodně baví. Ze začátku nejhorší pro mě byly asi telefony. Místní přízvuk, kdy mi přijde někdy, že to nemá co s angličtinou dělat, je teda něco :D. Např. cake - místo kejk řeknou kék. Ale na všechno se dá zvyknout a já si pomalu zvykám i na tu jinou angličtinu a už nemám takové problémy rozumět. Taky jsem se za ty 3 týdny už toho naučila mnohem víc o naší firmě takže, když někdo volá, tak jsem schopna některé věci řešit sama a nepředávat jen zprávy manažerovi. 

Celá ta firma má dvě hlavní sekce - stylovou americkou restauraci na farmě a pak zmrzku, která se vyrábí taky na farmě a která se rozváží do obchodů a cukráren, pak se posílají auta se zmrzkou na prodej s lidmi pravidelně na určitá místa - tzv. sites a pak ještě hlavně o víkendech jezdí vozy (mají jich asi 50) se zmrzkou na různé show, akce, svatby, oslavy apod. Takže toho je hodně. 

Náš office vypadá tak, že to je obrovská místnost s několika pracovními stoly (cca 10 jich tam bude), takže všichni slyší všechno a o všem včetně majitele společnosti, který tam bývá taky. 

Naše ulice
Můj hlavní šéf je manažer celé zmrzlinové části, ale když není v office tak mě úkolují i ostatní, co se zmrzky týče. Zvedám telefony, řeším cokoliv, co se zmrzky týká, popřípadě předávám informace dál. Beru objednávky do obchodů a na akce, dělám faktury, odpovídám na emaily, chystám papíry se vším infem na každou akci (cca 20 za týden a to ještě sezona pořádně nezačala :D), tisknu, přepisuju, honím lidi s formulářemi, archivuju je, rozdávám výplaty, občas počítám peníze ze show, kontroluji jestli sedí s vyplněnými papíry, zjišťuju, kdy bude dovoz zmrzky pro obchody, posílám dokumenty, šeky poštou, vybírám nájem v našem baráku, chodím ostatním pro kafe :D a dalších milion věcí, na které si teď ani nevzpomenu a pořád toho přibývá :D. Do toho za celý den se občas stihnu při práci najíst a napít a jsem ráda :D. Tím si ale rozhodně nestěžuju. Vážně mě to baví - až na ty telefony občas teda. V práci jsem každý den mezi 8-9 ráno a večer odcházím podle toho, jak je třeba mezi 5-8. Víkendy mám zatím volné. Ostatní spolubydlící chodí do práce později a přicházeji cca stejně, občas později trochu podle toho, kde zrovna ten den jsou. O víkendech pracují vždycky, takže tady bývám sama nebo někam jdu. 

Dneska jsem si koupila batoh, protože jsem si pořídila kolo, abych nemusela chodit tak dlouho pěšky a s kabelkou na něm jezdit se nedá :D. Procházka to je sice krásná, ale ne každý den ráno i večer. Takhle místo 40 minut mi to bude trvat tak 15-20 doufejme.

Už jsem si i vyzkoušela řízení tady na levé straně - jeden známý mi tu nechal auto, když jeli na vícedenní show, takže jsem nemusela chodit pěšky tradá to bylo super. 


Více toho napíšu zase v dalším článku. Snad to nebude opět po 3 týdnech. Ten čas tady letí hrozně rychle. Mějte se zatím krásně! :))


Kamenné zídky everywhere






2 komentáře: